top of page

Tekvicové kváskové žemličky

Veľa detí má problém s papaním zeleniny. Pečivo je však mňam a vedia ho jesť na kvantá. Tak prečo nespojiť zeleninu s pečivom?

Práve tekvice je práve teraz všade dosť. Obsahuje veľa betakaroténu a tekvicový olej zas zinok – zázračný minerál potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. A funkčný imunitného systém sa teraz na jeseň zíde ako soľ.


Budeme potrebovať:

400 g hladkej špaldovej múky 100 g ražnej celozrnnej múky 100 g pečenej tekvice (hokkaido) 170 g kvásku 220 ml vody 15 ml tekvicového oleja 1 lyžička soli 1/2 lyžičky rasce mak

1. V miske zmiešame múky spolu s rascou a soľou.

2. Pridáme olej, vodu, kvások, do hladka vymixovanú pečenú tekvicu a ručne vymiešame. Cesto miesime cca 5 minút. Nemalo by sa lepiť na steny misky, ani na ruky. Ak sa lepí, pridáme ešte trochu hladkej múky. Počas miesenia mení cesto viskozitu, stáva sa jemnejšie – dobre nakysne.

3. Z cesta vlhkými rukami vytvarujeme 9 žemličiek, ktoré obalíme celé v maku. Mak žemličky prekryje a deti sa potom až tak nečudujú nezvyčajnej oranžovej farbe žemličiek. Necháme prekryté vlhkou utierkou kvasiť 6 hodín.

4. Pečieme vo vyhriatej trúbe 15 minút na 200 stupňoch a potom stiahneme na 175 na 10 minút. Výborne sa upečú, ak je v trúbe dodatočný plech s vodou. Ten vytvorí vhodné prostredie na dobré nakysnutie – vlhkú saunu.

S pomermi tekvice sa môžeme hrať, pokojne uberte trochu vody a pridajte viac tekvice.

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Detské cuketové tyčinky

Tento recept je pán recept. Nielenže je z fermentovanej ovsenej múky (ak nemáte, použite špaldovú bielu hladkú múku), ale do cesta je tak zakamuflovaná cuketa, že by to žiaden malý odporca zeleniny ne

bottom of page