top of page

Šošovica na tymiáne

Tymián je veľmi vhodná bylinka v tomto období. V podobe éterického oleja je fantastický pri liečbe dýchacích ciest, astmy, má silné antimikrobiálne a antivirálne účinky. Tieto účinky si samozrejme v jemnejšej podobe zachováva aj v podobe sušenej bylinky či už v jedle alebo čajíku.

Prekvapivo je toto veľmi jednoduchý, a aj napriek tomu veľmi chutný recept. A rýchly. Ani mne sa nechce zbytočne dlho to…trčať v kuchyni, preto keď varím strukoviny, tak  väčšinou varím celý sáčok. To, čo nespotrebujem v daný deň, naložím do 7 dcl pohára, pevne uzavriem, a hore dnom nechám vychladnúť prikryté utierkou. Takto „zavarená“ strukovina vydrží v chladničke aj týždeň a je pripravená na expresné použitie či už nátierky, placky alebo do polievky. Tu som použila hnedú šošovicu, tzv. Berglinsen.

Na 4 porcie potrebovať:

300 g uvarenej šošovice

150 g mrkvy

1 cibuľa na jemno nakrájaná

750 ml zeleninového vývaru

1 PL ghí

štipka soli

1/2 lyžička sušeného tymianu

na dochutenie trochu tamari a umeocta

  1. Mrkvu očistíme a najkrájame na cca 0,5 cm kocky.

  2. V hrnci rozhorejeme ghí a orestujeme na ňom cibuľu do sklovita. Potom pridáme mrkvu, štipku soli, restujeme cc 3 minúty za stáleho miešania. Pridáme uvarenú šošovicu a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom, poprípade horúcou vodou s korením z koreňovej zeleniny (napr. Nesoldík z Davidkovo koření) a sušený tymián.

  3. Varíme do zmäknutia mrkvy, cca 10 minút.

  4. Po uvarení pre staršie deti alebo dospelákov dochutíme tamari a umeoctom.

  5. Vrch som ozdobila na jemné plátky nakrájanou a orestovanou mrkvou. Výborná je aj k podusenej brokolici, či k akejkoľvek zeleninovej (zemiakovej) kaši.

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page