top of page

Čo na soplíky, nachladnutia, chrípku? Cibuľové zábaly!

Že ako to môžu fungovať zábaly? Cibuľa v sebe obsahuje sírnaté zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky chrániace človeka pred vypuknutím infekcie, teda na začiatku choroby. Zábaly z cibule môžeme používať aj pri zápaloch hrdla, uší, pri počiatočnom alebo rozbehnutom zápale močových ciest.

Cibuľa je inak superpotravina, ktorú je dobré používať v každom jedle. Ľudia, ktorí jedia veľa cibule, trpia 20x menej na rakovinu, ako ľudia, čo ju majú v jedálničku zriedkavo.  Okrem toho napomáha lepšiemu príjmu zinku z rastlinných zdrojov. A zinok je zásadný minerál na správne fungovanie imunitného systému.

Ako na to

1 – 2 cibule nakrájame na 0,5 – 1 cm hrubé plátky. Tieto nahrejte nad parným kúpeľom v obrátenej pokrievke, ktorú prikryjete inou hrncovou pokrievkou. Ide o to, aby pri nahrievaní z cibule neunikli esenciálne oleje. Cibuľové krúžky priložte na chodidlá, hrudník, hrdlo alebo priamo do zábalov na to určených. Skvelé nájdete na http://www.mamalieci.sk/. Ak chcete cibuľové ponožky, prsty na nohách cibuľou nepokrývajte. V prípade, že nemáte zábal, položte na cibuľové plátky vatu a previažte šatkou alebo širokým obväzom, príp. navlečte na ňu ponožku. Prikryte teplou dekou, na ponožku navlečte teplú ponožku z ovčej vlny od maminky alebo tatinka. V ponožkách môže dieťa pokojne aj chodiť, nielenže je to zábava a nový pocit, ale napomáha to aj lepšej extrakcii cibuľovej šťavy z plátkov.

Trvanie

Ponošky  i zábaly by mali trvať 3 – 4 hodiny. Zábal by mal zostať teplý počas celého času. Ak má už dieťa zábalu plné zuby, tak ho pokojne dajte dole i skôr.

Upozornenie

Nepoužívajte pri deťoch mladších ako 6 mesiacov ani pri poraneniach na nohách.

982 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page