top of page

Zdravšie pečiatkové keksíky

Trochu som experimentovala s cestom na sušienky z fermentovanej múky (http://www.zdravedieta.com/susienky-z-fermentovanych-ovsenych-vlociek/). Potrebovala som cesto, ktoré je flexibilné a bude sa s ním dať dobre pracovať. A podarilo sa. So žiadnym cestom sa mi zatiaľ lepšie nepracovalo. Sušienky sa nedrolia, pečiatka zostáva krásne viditeľná a chuť vychválilo množstvo účastníkov mojich kurzov.

A hlavne ich môžu aj celiatici, ktorým tolerujú ovos.

Takže poďme na to. Z pôvodného receptu určite budeme potrebovať mandľovú múku a nie namleté mandle. Namiesto sladidla si urobíme vlastný datľový sirup – na noc namočíme 13 – 15 datlí, potom zlejeme a rozmixujeme do hladka. Datle nesušíme, ani nenecháme odkvapkať – troška vody v nich cestu veľmi pomáha k lepšej konzistencii.

Takže celý recept bude vyzerať takto:

180 g mandľovej múky

13 – 15 datlí (namočených a rozmixovaných na pastu)

100 g fermentovanej múky z ovsených vločiek

85 g mäkkého masla

1 žĺtok

1/2 lyžičky škorice

1/4 lyžičky kardamónu

1 vanilkový struk alebo 1/2 lyžičky vanilky

kôra z jedného citrónu

Cesto po vypracovaní nemusíme nechať odstáť, je lepšie s ním hneď pracovať. Stačí z neho odobrať polovicu, rukami roztlačiť a potom dodatočne valčekom rozvaľkať na 0,5 cm hrúbku. Ak sa bude cesto prichytávať na valček, pomôžte si potravinovou fóliou, ktorú položíte na cesto.

A potom už len dáme na 12 – 14 minút piecť na 170 stupňov. Hotové sušienky by mali začať odspodu chytať zlatú farbu. Vtedy sú hotové. Necháme vychladnúť na plechu.

Z jednej dávky zaplníme keksíkami jeden plech. Sušienky v krabici vydržia aj mesiac.

156 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page