top of page

Vianočný zemiakový šalát (nielen) pre deti

Pri tvorbe tohto vianočného zemiakového šalátu som sledovala hlavne jeho ľahkú stráviteľnosť a zdravotné benefity. Namiesto majonézy je použitý konopný olej bohatý na omega 3 a zeleninový vývar, uhorky by mali byť kvasené a nepasterizované – dobrá probiotická bomba, veľa zeleniny… Rýchle schladenie zemiakov napomôže vzniku rezistentného škrobu, ktorým sa kŕmia baktérie v čreve. A dobre napapané baktérie znamenajú zas o niečo zdravšie črievko.

Budeme potrebovať:

1,5 kg stredne veľkých zemiakov

500 g mrkvy

500 g brokolice

350 g kyslých uhoriek tzv. kvašákov

1 konzerva hrášku alebo 250 g mrazeného hrášku

200 ml vychladnutého zeleninového vývaru

50 ml konopného oleja

umeocot na dochutenie

hrsť na jemno nakrájanej pažítky

  1. Zemiaky umyjeme a dáme variť do tlakového hrnca (u mňa cca 13 minút). Vodu vylejeme a rýchlo schladíme. Najlepšie na balkóne.

  2. Mrkvu očistíme, nakrájame na 0,5 cm kocky. Brokolicu rozoberieme na ružičky, ktoré nakrájame na čo najmenšie kúsky. Kvašáky nakrájame na jemné kocky. Mrkvu podusíme do mäkka, krátko pred zmäknutím pridáme aj brokolicu. Tá by mala zostať o niečo tvrdšia, teda stačí jej max 5 minút. Necháme vychladnúť.

  3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame tiež na cca 1 cm kocky. Pridáme všetky ostatné ingrediencie: mrkvu, brokolicu, kvašáky, hrášok. Premiešame a pridáme zeleninový vývar, konopný olej, pre staršie deti a dospelákov dochutíme umeoctom (ja som použila na toto množstvo cca 3 lyžice). Posypeme na jemno nakrájanou pažítkou.

Tento šalátik je vhodný od 1,5 roka, umeocot v prípade takto starých detí však už nepoužijeme – dosť soli je v kvašákoch.

Tak prajem ľahké a potom budú určite aj veselé 🙂

60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page