top of page

Kvasená cvikľa – pickles

Mnohí rodičia už poznajú vplyv probiotík na zlepšenie imunity dieťaťa a snažia sa preto vo zvýšenej miere zaraďovať kvasené mliečne výrobky. Pri skrytej alergii na bielkovinu kravského mlieka alebo laktózovej intolerancii dieťaťu však robia medvediu službu. Namiesto toho stačí ku každodenným jedlám pridávať omnoho ľahšie stráviteľnú kvasenú zeleninu.

Deti nepokazené dospeláckymi chuťami v podobe slaných syrov, párkov, údenín a technologicky silne upravených sacharidov a cukrov kvasenú zeleninu milujú rovnako ako cukríky. U nás to bol pravidelný dezert po každom dobrom papkaní.

Kvasená zelenina je svetová superpotravina. Kvasenie totiž zlepšuje stráviteľnosť zeleniny odstránením antinutrientov, zvyšuje obsah minerálov a vitamínov v zelenine a prirodzene ju konzervuje. Počas fermentácie (kvasenia) zeleniny sa vytvára kyselina mliečna napomáhajúca lepšiemu využitiu vápnika, fosforu, železa. Pri kvasení zeleniny vzniká množstvo probiotických kmeňov: Lactobacillus plantarum, L. pentosus, L. brevis, L. acidophilus, L. fermentum, Leuconostoc fallax a L. mesenteroides. mesenteroides. /https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509//Kimchi (kvasená kapusta po kórejsky) sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch najzdravších potravín sveta.

Deťom by sme kvasenú domácu zeleninu mali podávať od 1,5 roku z dôvodu zvýšeného obsahu soli. Prebytočnú soľ odstránime premytím vodou. Malým deťom potom už jedlo, popri ktorom papali pickles – kvasenú zeleninu, už nedosáľame. Príjem soli v pickles zohľadníme aj v ostatných jedlách dňa. Teda štipku soli už nesypeme nikde.

Príprava pickles je jednoduchá. Mimoriadnu pozornosť je potrebné venovať hygiene, teda vyvareniu kvasných nádob, umytiu rúk a čistému noži, podložke na krájaniu a strúhadlu na zeleninu. Nakrájanú a nastrúhanú zeleninu potom už len stačí zmiešať so soľou a pol hodinu nechať odstáť, aby pustila šťavu, následne natlačiť do kvasnej nádoby (stačí veľký zavárací pohár), prikryť listami kapusty alebo šalátu a menšou sklenenou nádobou, aby nič nevyplávalo na povrch. A čakať 3 až 4 dní, závisí od použitej zeleniny.

Tak poďme na recept:

Cvikľové pickles

3 stredné cvikle 1 kaleráb 1 cibuľa soľ 1 – 2 listy z kapustovej zeleniny alebo veľkého šalátu

Zeleninu ošúpeme, kaleráb a cvikľu nastrúhame na hrubo. Cibuľu nakrájame na jemné kocky. Všetko zmiešame dokopy a odvážime. Na kilo zeleniny sa primiešava jedna lyžička soli. Necháme odstáť pol hodinu a zatiaľ si vyvaríme kvasné sklenené nádoby. Keď zelenina pustí šťavu, natlačíme ju po hrstiach do veľkej kvasnej nádoby. Dôkladne všetko utlačíme, aby v zmesi nezostal vzduch. Navrch nakladieme listy kapusty alebo šalátu tak, aby na povrchu šťavy zo zeleniny nič neplávalo. Navrch dáme ďalšiu menšiu sklenenú nádobu, ktorá celú zmes zaťaží. Prikryjeme utierkou, aby sa do nádoby nedostali mušky octomilky alebo iná znečistenia, ktoré by mohli spôsobiť splesnenie picklesu. Ak tekutina navrchu zhustne a zmenší sa jej objem, tak dolejeme prevarenou vychladnutou vodou zmiešanou so soľou.

A jedno z najlepších picklesov, aké som kedy jedla, je na svete.

Recept je z pripravovanej knihy Všetko, čo by ste mali vedieť o výžive detí.

3 460 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page