top of page

Bazový sirup s citrónmi a panelou – sušenou trstinovou šťavou

Dlho som blúdila útrobami internetu s cieľom nájsť ideálny recept na bazový sirup. Bez kyseliny, s čo najprírodnejším sladidlom. Nenašla.Tak som si ho ako vždy musela vymyslieť sama. So sušenou trstinovou šťavou namiesto cukru a parádnym množstvom citrónov. Sirup má pri použití trstinovej šťavy tmavšiu farbu. Panela sa v pohode dá zohnať v bio obchode.

Kvety zbierajte čo najďalej od zdrojov znečistenia, keďže ja ich nepremývam. Nemali by byť úplne v rozpuku, cca polka kvetov by mala byť ešte zavretá. No a samozrejme ideálne to všetko stihnúť pred dažďom.

Budeme potrebovať:

500 g bazových kvetov

1 kg chemicky neošetrených citrónov (BIO)

3 litre prevarenej vody

600 g sušenej trstinovej šťavy

200 g trstinového cukru

šťava z dvoch citrónov

  1. Bazové kvety natlačíme spolu s kilom umytých citrónov rozrezaných kolieska na 24 hodín do prevarenej a vychladnutej vody. Prikryjeme.

  2. Citróny i kvety po jednom dni vložíme do gázy alebo plienky a poriadne vytlačíme šťavu. Vodu z namáčania tiež prelejeme cez gázu.

  3. V hrnci varíme šťavu, vodu spolu s cukrom pri teplote 80 stupňov 5 minút.

  4. Do horúceho sirupu pridáme šťavu z dvoch citrónov, premiešame a nalejeme do vydezinfikovaných pohárov. Každé náčinie, ktoré použijeme, by malo byť vyvarené alebo umyté v umývačke pri vysokej teplote.

  5. Poháre alebo fľaše nechajte ešte dodatočne až do úplného vychladnutia zabalené v utierke alebo uteráku.

  6. Uchovávajte v chladničke.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page