top of page

Šťava z čiernej bazy na podporu imunity

Veľa ľudí využíva na liečebné účely kvety z bazy. Ja naopak – milujem liečebné účinky zo šťavy dozretých bazových plodov. Používam ich úspešne na prevenciu (1 lyžica denne u starších detí) a ak už nejaká choroba prepukne, navyšujem dávku (až 5 lyžíc denne).

Extrakt z plodov s názvom Sambucol podľa štúdií nabudí imunitný systém a urýchli proces liečenia chrípky alebo nádchy. Za dva dni boli skúmaní účastníci s chrípkou alebo nádchou fit.

Šťava z plodov obsahuje kopec účinných látok, napr. antokyány, to je to krásne tmavé farbivo, ktoré nielen bojuje proti zápalu, ale tlmí aj bolesti pri spomenutých chorobách. Šťava z plodov dokonca pomáha pri popáleninách (i tých zo slnka). Stačí len natrieť na pokožku.

V žiadnom prípade nejedzte plody tepelne neupravené. Tepelná úprava (prevarenie) zničí jed sambunigrín, ktorý spôsobuje tráviace problémy.

Budeme potrebovať:

  1. dozreté plody z bazy čiernej

  2. med

  3. Plody odstránime zo stopiek. Použijeme len tie úplne čierne, zelené vyhodíme.

  4. Plody odšťavíme. Ak nemáme odsťavovač, rozmixujeme a šťavu pretlačíme cez gázu.

  5. Šťavu prevaríme. Keď sa začne variť, necháme prevariť cca 1 minútu a vypneme. Ochutíme medom alebo iným sladidlom. Na 1,6 litra šťavy som použila 2 lyžice medu, ktoré šťavu jemne dosladia a prekryjú horkú chuť.

  6. Naložíme do pohárov od detských výživ, vrchnák poriadne zatiahneme a necháme vychladnúť zabalené v utierke.

Takto naložené vydržia jeden rok.

Zdroj: Duke, James A. Duke: Heilende Nahrungsmittel. Goldmann 2010. Muenchen.

612 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page