top of page

Čo s marhuľami?

Mráz sa tých našich marhúľ ani nedotkol, tak som zas mala po večeroch čo robiť. Keďže toľko úrody do kompótov nezavarím, tak som vymýšľala aj nové mňamky:

Marhuľová koža

Jednoduchšie to už fakt nejde. Marhule umyť, odkôstkovať, rozmixovať úplne do hladka. Marhuľovú pastu v tenkej vrstve dať na plech s papierom na pečenie a sušiť v teplote najlepšie do 42 stupňov. Môžete využiť trúbu a program sušenie, teplú miestnosť so slnkom alebo auto. V tom prípade je lepšie ale sušiť spolu s teplomerom, aby sme si v koži nezničili enzýmy. Po úplnom vysušení (koža vyzerá ako sušené mäso) papier na pečenie oddelíme, kožu nastiháme, zrolujeme a uchovávame v sklenenej uzavretej nádobe. Sú to také fajné sladko kyslé cukríky.

Marhuľový džem

  1. 3 kg marhúľ

  2. 1 citrón

  3. štipka soli

  4. 6 lyžíc citrusového pektínu

  5. 10 – 15 lyžíc ryžového sirupu

Marhule umyjeme, odkôstkujeme, spolu so štipku soli a šťavou z citróna dusíme za občasného miešania cca 10 minút. Potom masu rozmixujeme. Počas mixovania pridávame sirup. Keď je zmes hladká, odstavíme od ohňa a postupne vmixujeme aj citrusový pektín. Povaríme ešte cca 5 minút za stáleho miešania. Prevrátime hore dnom zabalené v utierke až do úplného vychladnutia. Tento džem je krásne tuhý hlavne keď je v chladničke.

Marhuľový kompót

  1. Marhule

  2. Štipka soli

  3. Voda

Marhule umyjeme, odkôstkujeme, predelíme na polky. Vložíme do pohárov (nie úplne po vrch). Zalejeme vodou tak, aby voda tesne vyčnievala a aj napriek tomu zostal v pohári voľný priestor. Počas konzervácie totiž marhule ešte pustia trochu šťavy, čo by mohlo pretiecť. Pridáme štipku soli a konzervujeme v hrnci cca 15 – 20 minút na 80 stupňoch. Opäť prevrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

184 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page