top of page

Sušienky z fermentovaných ovsených vločiek

Dlhšie som rozmýšľala, ako urobiť pre deti zdravšie sušienky z fermentovanej múky. Výborné sú na to ovsené vločky, ktoré sa aj po fermentácii dajú vysušiť a pomlieť na múku. Príprava síce trvá dlhšie, ako výsledok stojí za to.  Sú jemné, s maslovou chuťou a veľmi dobre stráviteľné.

Na prípravu fermentovanej múky budeme potrebovať:

100 g ovsených vločiek

1 lyžica jogurtu

voda

Ovsené vločky premyjeme a dáme do vody, v ktorej sme rozmiešali lyžicu jogurtu. Pri izbovej teplote necháme fermentovať 24 hodín. Následne vločky poriadne premyjeme, odstránime zvyšky jogurtu, dáme do sitka odvapkať. Rozprestrieme na plech a necháme vysušiť. Ja som použila na hodinu trúbu a potom na noc nechala na radiátore. Keď sú úplne tvrdé, rozmixujeme ich pri vysokej rýchlosti vo vysokorýchlostnom mixéri na jemnú múku. Chvíľu to trvá, kým je múka úplne jemná.

A potom sa môžeme pustiť do výroby ovsených sušienok. Budeme potrebovať:

180 g mandľovej múky (ešte lepšia alternatíva je 180 g mandlí namočiť na noc a ráno zbaviť šupky, následne rozmixovať na jemno)

100 g datľového cukru (alebo datľovej pasty z namočených a rozmixovaných datlí)

fermentovanú múku z ovsených vločiek

85 g mäkkého masla

1 žĺtok

1/2 lyžičky škorice

1/4 lyžičky kardamónu

1 vanilkový struk alebo 1/2 lyžičky vanilky

kôra z jedného citrónu

Je to úplne jednoduché. Stačí všetko spolu zmiešať a vytvoriť cca 0,5 cm hrubé sušienky. Ak použite mandľovú múku alebo mandle dobre pomeliete, tak môžete použiť aj razítka na sušienky.

Pečieme v trúbe na 170 stupňoch 12 minút.  Necháme vychladnúť. Sušienky vydržia cca týždeň, najlepšie v uzavretej nádobe.

Keksíky sú vhodné pre deti od jedného roku. Pre tak malých papkáčov však regulujeme množstvo použitých korenín i datľového cukru.

60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page