top of page

Ricottové ňoky s bylinkovým maslom

Bezlepkové a zatiaľ najlepšie, aké som jedla. Namiesto zemiakov sa použije ricotta (nekyslá alternatíva k nášmu tvarohu), namiesto múky pohánka (pre zmenu a obohatenie špaldového jedálnička).

Podľa mňa omnoho ľahšie na trávenie ako naše halušky.

S cestom sa neskutočne dobre pracuje, nelepí sa, deti sa určite radi pridajú pri vaľkaní a tvorení ňokov. Dieťa pri jedení hrdo niekoľkokrát zahlásilo, že si ich zaslúžilo – polku cesta skutočne pracovalo samo. A mňamkalo pri každom jednom kúsku.

Na ňoky pre cca 3 osoby budeme potrebovať:

400 g ricotty

250 g pohánkovej múky

70 g na jemno nastrúhaného parmezánu

1 vajíčko

  1. Nastrúhaný parmezán, ricottu, pohánkovú múku, vajíčko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré pri dlhšom miesení sa začne oddeľovať od stien nádoby. Ak bude vlhkejšie a bude sa lepiť, pridáme ešte trochu pohánkovej múky.

  2. Cesto rozdelíme na dve polky a najprv z jednej polky vyvaľkáme dlhšieho „hada“ o priemere cca 2 cm. Nakrájame ho asi na 1 cm krúžky, do ktorých vtlačíme vidličkou typický tvar ňokov.

  3. Hotové ňoky vsypeme do osolenej vriacej vody. (Hrniec by mal byť veľký). Počkáme, kým vyplávajú na povrch a odstavíme z plameňa. Necháme ešte v horúcej vode 2 – 5 minút. Pokojne otestujte, či je ňok chutný. Čím sa dlhšie máča vo vodičke, tým viac je jemnejší a na povrchu mazľavejší. Potom ňoky vyberieme a polejeme bylinkovým maslom.

  4. Následne dáme opäť variť vodu a šup do nej s druhou várkou ňokov. Postup opakujeme. No a ako na bylinkové maslo?

Na bylinkové maslo budeme potrebovať:

80 g masla

zväzok pažítky

2 strúčiky cesnaku

soľ

na ozdobu a nutričné obohatenie klíčky zo žeruchy, alfa – alfa, brokolicové klíčky

  1. Maslo roztopíme a pridáme do neho na jemno nasekanú pažítku, pretlačené strúčiky cesnaku, podľa veku dieťaťa dochutíme soľou.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page