top of page

Najlepšia čokoládová torta (bezlepková)

Bez váhania priznám, že naša rodina miluje čokoládu. Je to jediná sladkosť, ktorú máme k dispozícii (cukríky, keksíky – to u nás nenájdete), ale kvalitnú čokoládu na varenie vždy. A kúsok nejakej inej čokoládovej vychytávky tiež. Minule ma napríklad pobavila jedna štatistika, ktorá skúmala vzťah množstva konzumácie čokolády s množstvom nositeľov Nobelovej ceny. No hádajte, ktorá krajina je tu jednoznačným víťazom? Áno, Švajčiarsko:

Takže pokojne sa môžete spolu so staršími deťmi na túto tortu vrhnúť. A verte mi, nielenže je rýchlo hotová, ale ešte rýchlejšie mizne. Má minimálny cukor, ak sladíte úplne málo, pokojne ešte uberte.

Jediným kumštom je tu vyrobiť poriadne tuhý sneh z bielkov, aby po upečení veľmi nespadla. Ale božské je cesto, aj keď je spadnuté. Tortička je z mála ingrediencií, takže ak aj zabudnete, že nejaký rodinný príslušník má narodeniny (čo sa mi práve stalo), je hotová do hodiny a vy môžete svoju zábudlivosť „sladko vyžehliť“.

Na cesto potrebujeme:

174 g horkej čokolády (Vivany)

125 g mliečnej čokolády (Vivany)

5 vajíčok

70 g neupravovaného trstinového cukru (Vollrohrzucker dm Bio)

80 g masla (masla – nie margarínu, v tejto torte cítiť každé šidenie)

štipka soli

  1. Všetky ingrediencie necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote.

  2. Trúbu si vyhrejeme na  170 stupňov. Oddelíme bielka od žĺtkov.

  3. Ako prvé vyšľaháme bielky. A tu si dáme teda riadne záležať. Misku na šľahanie vytrieme citrónom kvôli odmasteniu, premyjeme vodou a riadne vysušíme. Bielka najprv šľaháme na nižšej teplote, keď pekne penia, pridáme štipku soli a prepneme na najvyššiu rýchlosť. Keď sú bielka vyšľahané, pridávame cukor (ten som ešte predtým poriadne rozmixovala, aby bol sypký. Šľaháme ešte chvíľu do poriadne tuhého snehu.

  4. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom a všľaháme do žĺtkov.

  5. Do čokoládovej masy pomaly a opatrne postupne pridávame sneh z bielkov a snažíme sa ich miešaním spojiť.

  6. Cesto vložíme do nevymastenej tortovej formy (stačí papier na pečenie) a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť. Cesto riadne vystúpa, ale následne klesne, čo nevadí, lebo sa vytvorí košíček pre šľahačku a ovocie.

  7. Po vychladnutí vyzdobíme do tuha vyšľahanou šľahačkou (s vanilkou a kokosovým cukrom) a ovocím.

80 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page