top of page

Detský demikát

V chladničke zostalo veľa bryndze a dostali sme chuť na demikát – slovenskú klasiku s bryndzou. Tradičné recepty nie sú pre deti moc vhodné. Plné soli a bielkovín. A tak som vymyslela verziu detskú. Zemiaky sú čiastočne nahradené mrkvou a batátom – poskytnú telu viac antioxidantov, betakaroténu, menšie množstvo kyslej smotany a bryndze šetrí detské obličky. Polievka je lahodná, sladká chuť krásne kontrastuje so slanou bryndzou – dostala som od dieťaťa za ňu veľkú pochvalu.

Budeme potrebovať pre 4 osoby:

  1. 2 mrkvy /cca 150 g/

  2. 1 väčší batát /400 g/

  3. 2 zemiaky

  4. 1 na jemno nakrájaná cibuľa

  5. 1 lyžica ghí

  6. 700 ml zeleninového vývaru

  7. 100 ml kyslej smotany

  8. 125 g pasterizovanej bryndze

  9. štipka soli

  10. štipka rasce

  11. štipka červenej papriky

  12. Zemiaky a batát ošúpeme, mrkvu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Na ghí alebo olivovom oleji orestujeme cibuľu do sklovita a za stáleho miešania restujeme cca 2 minúty následne aj zemiaky, batát a mrkvu.

  13. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme bryndzu a štipku soli a varíme do zmäknutia zeleniny, cca 20 minút.

  14. Po uvarení pridáme do polievky kyslú smotanu a rozmixujeme. Dochutíme opraženou a čerstvo rozdrvenou rascou a štipkou červenej papriky (do celej polievky).

  15. Môžeme podávať s opečeným chlebíkom.

Tip: Kyslú smotanu vyložte skôr, aby sa zahriala na izbovú teplotu. Po pridaní do horúcej polievky sa nezrazí. Zvyškom smotany a bryndze, a štipkou rasce dodatočne dochutíme polievku starším deťom i dospelým.

278 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page