top of page

Bryndzový quiche s mangoldom alebo špenátom

Poznáte mangold? Je to príbuzný špenátu, ale v obsahu prospešných látok ho predbehol. Veľmi dobre sa pestuje – po záhrade sa mi sám rozmnožil a teraz rastie v trávniku.

Deti ho nepoznajú a nemajú moc v láske, tak som našla spôsob, ako ho pre tie staršie (od troch rokov) zakamuflovať. Chuť je famózna, lepší quiche som ešte nejedla. Aj dieťa si dnes dalo dupľu.

Budeme potrebovať:

100 g studeného masla nakrájaného na malé kúsky 100 g tvarohu 1/2 čajovej lyžičky soli 200 g špaldovej múky


Všetky ingrediencie spolu spracujeme, až kým sa nespoja (za mňa to urobil kuchynský robot). Hneď, ako je cesto kompaktné, ho rozpestrieme do tortovej formy (24 – 25 cm priemer), uhladíme dno a z cesta vytiahneme asi 4 cm vysoké okraje. Dáme do trúby rozohriatej na 175 stupňov a pečieme 15 minút.

Na plnku:

1 zväzok mangoldu alebo špenátu 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1 čajová lyžička masla 3 veľké alebo 4 menšie vajcia 200 g kyslej smotany 400 g bryndze (môžete dať aj menej, ale s touto náložou bryndze to bolo dokonalé) soľ, rasca

  1. Odrežte stonky mangoldu, umyte ich a nakrájajte ich po šírke na tenké pásiky podobne ako pri stonkovom zelery. Rovnako dobre umyte i listy a vytraste z nich prebytočnú vodu. Nakrájajte ich na tri pásiky pozdĺžne a potom na tenšie pásiky horizontálne.

  2. Na masle poduste na malé kocky pokrájanú cibuľu do sklovita, potom pridajte roztlačený cesnak. Poduste chvíľu s cibuľou, kým nezačne voňať. Pridajte nakrájané stonky mangoldu a duste niekoľko minút. Neprežeňte to, pri dlhšej tepelnej úprave zhorkne.

  3. Zatiaľ dôkladne vymiešajte vajíčka, kyslú smotanu a bryndzu. V prípade, že je táto zálievka pre vás príliš málo slaná, dochuťte soľou. Ku stonkám pridajte i listy mangoldu a duste ich pod pokrievkou, pokiaľ nepustia vodu (mali by vyzerať ako podusený špenát). Touto zmesou prikryte predpečené cesto a polejte bryndzovou zálievkou. Navrch posypte podľa chuti rascu (napomáha spracovať telu múku a bryndzu, preto ňou nikdy nešetrím).

Pečieme 40 minút na 175 stupňoch, až kým povrch nezačne zlatnúť.


171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page