top of page

Ako si vyrobiť fermentovanú múku z ovsených vločiek a na čo to je vlastne dobré?

Ovos je jednou z obilnín, ktorá má veľa benefitov: veľa tuku, na dlho zasýti, obsahuje nerozpustnú vlákninu podporujúcu peristaltiku čriev, ako i rozpustnú, ktorá živí baktérie v našom čreve.

Na druhej strane obsahujú aj množstvo antinutrientov, látok, ktoré bránia vstrebaniu minerálov zo stravy do nášho tela. Preto nie je vhodné vločky len tak zaliať mliekom a jesť. Takýto spôsob úpravy je veľmi ťažký na trávenie.

Ideálna kombinácia úpravy pre potraviny, ktoré obsahujú množstvo antinutrientov, je namočenie, skvasenie a tepelná úprava. Cez všetky tieto procesy naša fermentovaná múka z ovsených vločiek prechádza. Keksíky i pečivo z nej sú potom ľahko stráviteľné.

Ako na to?

Budeme potrebovať 500 g balenie jemných ovsených vločiek. Pokojne aj s klíčkom. Dáme ich namočiť do teplej vody, v ktorej sme rozmiešali 2 lyžice jogurtu. Zakryjeme a necháme kvasiť ideálne 24 hodín pri izbovej teplote.

Namočené vločky v teplej vode s jogurtom

Potom vločky zlejeme a necháme odkvapkať cca hodinu.

Vločky rozprestrieme na plech a necháme presušiť. Môžeme využiť sušičku, alebo na vyššej teplote v trúbe (cca 100 stupňov). Niekoľkokrát ich pretočíme, aby dôkladne obschli. Mali by byť úplne suché.

Usušené vločky na plechu.

Vločky potom môžeme pomlieť na mlynčeku alebo vo vysokorýchlostnom mixéri. Tam to trvá ale veľmi dlho. V niektorých bio obchodoch majú aj mlynčeky na obilniny, môžete to skúsiť i tam 🙂

616 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ako klíčiť

bottom of page